Recept za šnenokle, čuveni slatkiš sa vazdušastim belancima i vanil kremom, je iz jednog starog kuvara. U pitanju je divna knjiga Domaći kolači...

Sastojci:

5 jaja

150 g šećera

puna kašika brašna

prstohvat soli

1 l mleka

kesica vanil-šećera

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Žumancima dodajte šećer i penasto umutite u svetlu masu. Dodajte kašiku brašna i sve sjedinite, pa ostavite sa strane. Belancima dodajte prstohvat soli, pa ih umutite u čvrst sneg. U mleko dodajte vanil-šećer i stavite na šporet da proključa. Kad proključa, sklonite šerpu sa šporeta i stavljajte kašikom sneg od belanaca u mleko. Vratite posudu na šporet, toliko da mleko opet proključa. Čim proključa, brzo okrećite šnenokle i nakon samo nekoliko sekundi na drugoj strani vadite ih ili u dublju posudu ili u pojedinačne činijice. Nastavite isti postupak dok ne skuvate sve šnenokle. Ulupana žumanca sa šećerom prelijte vrelim mlekom u kome su se kuvale šnenokle, dobro promešajte, pa vratite na šporet. Kuvajte uz mešanje 2-3 minuta dok masa ne počne da se zgušnjava. Vrelim vanil-prelivom prelijte šnenokle. Služite rashlađeno.

screenshot-15.jpg
Printscreen/youtube/verinamalakuhinja 

Kurir.rs/mimiskingdom.com/M.M.