DOMAĆA LENJA PITA KOJA VRAĆA U DETINJSTVO: Svaka domaćica može LAKO da napravi ovu poslasticu! (RECEPT)
Lenja pita što duže stoji, sve je ukusnija ali u malo kojoj kući će se dugo zadržati - obično se brzo pojede.
Sastojci:
Za koru:
2 jaja
250 gr putera ili margarina 200 gr kristal šećera
200 ml kisele pavlake
10 gr praška za pecivo
650 gr brašna
Fil:
200 gr kristal šećera (po ukusu)
1.5 kg jabuka
5 gr cimeta
Priprema:
U posudu staviti skoro svo brašno. Dodati puter ili margarin pa rukama utrljati brašno i puter (ili margarin). Dodati jaja, šećer, pa pavlaku i malo sjediniti varjačom. Zatim dodati prašak za pecivo i smesu umesiti dodavanjem još malo brašna.
Dodavanje brašna može da varira u zavisnosti od veličine jaja koja ste stavili i da li je puter ili margarin korišten. Umotajte testo u foliju ili kesu pa stavite u frižider da odstoji sat vremena. Za to vreme pripremite fil.
Jabuke očistiti i izrendati pa ih staviti u šerpu na vatru srednje jačine. Dodati šećer i izmešati. Ostaviti jabuke da se skuvaju, otprilike 10 minuta da sve vri, pa na kraju dodati cimet, promešati i skloniti.
Kada je testo odstajalo podeliti ga na dva dela. Razvući prvi deo u pravougaonik veličine velike tepsije od rerne pa ga staviti u tepsiju koju smo premazali sa margarinom ili puterom.
Rasporediti lepo, da ne bude neravnina pa naneti ceo fil od jabuka, može da bude i vruć i hladan.
Uzeti drugo testo, pa kao i prvo razvući na veličinu tepsije, namotati na oklagiju pa pažljivo staviti preko jabuka.
Ako imate viška malo okolo jednostavno odsecite. Izbockajte viljuškom odgore, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dok se rerna zagreje neka pita odstoji. Neka se peče 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se skroz ohladi pa je seći, posuti šećerom u prahu i poslužiti
Kurir.rs/I.B.
BONUS VIDEO:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore