Nakon 50. godine sve se menja, metabolizam se usporava, telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada. Da bi se svi ovi proceci usporili, neophodna je promena jelovnika i poštovanje zdravih navika

- Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase - kažu nutricionisti.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da menjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.

Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

- S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje - objašnjava nemačka nutricionista Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

profimedia0583836479.jpg
Foto: Profimedia

Nakon 50. godine, potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Takođe, jogurt i kiselo mleko je poželjno jesti u većim količinama.

Umesto belog hleba, poželjno je jesti onaj od celih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice.

- Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća - zaključuje ona.

stockphotoglasswithnaturalyoghurtandspoononwhitetable585972503.jpg
Foto: Shutterstock

kurir.rs/informer

BONUS VIDEO

00:58
OVA HRANA URNIŠE ORGANIZAM: Jedemo ga SVAKOG DANA u velikim količinama, a SMRT je za IMUNITET (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija