DANAS JE DEBELI UTORAK, POZNATIJI KAO DAN PALAČINKI: Uz ovaj RECEPT nema greške, neće ostati NIJEDNA! Poješćete ih sve u slast!
Danas je svetski Dan palačinki, poznat i kao debeli utorak i Palačinka utorak. Ovaj praznik se obeležava širom sveta, ali je pokretan i zavisi od datuma kada se pada Uskrs.
Legenda kaže da je kuvar pape Galecija napravio prvu palačinku još u 5. veku. Navodno, trebalo je nahraniti mnogo ljudi, pa su pomešali brašno, jaja i vodu i dobili poslasticu, koju se jedemo i vekovima posle. Tada su je nazvali placenta odnosno ploča. Ova kulinarska poslastica se ispostavila odličnom jer može da se jede u slanoj, ali i slatkoj varijanti. Neko je jede i praznu.
Postoji priča i da je Napoleon mnogo voleo palačinke i imao je običaj da ih peče pre bitaka u koje je išao. Smatrao je da mu to donosi sreću i da ako nijedna palačinka ne padne na pod prilikom okretanja, pobediće. Međutim, pre nego što je krenuo na Rusiju, konkretno na Moskvu uradio je svoj ritual i jedna palačinka mu je pala na pod. Napoleo je izgubio bitku za Moskvu i samo je tužno i nevoljno rekao da je to bila ona poslednja palačinka.
Recept za palačinke je napredovao pa danas imamo američke palačinke, pufnaste palačinke, šarene, sa pivom, izbor je zaista veliki. Međutim, danas donosimo klasičan recept za palačinke, koje možete i ispohovati ukoliko se odlučite za slani nadev.
Sastojci:
200 grama brašna
100 ml ulja
200 ml mleka
200 ml mineralne vode
2 jajeta
1 kašičica šećera
malo soli
Priprema:
Razbijte jaja i dodajte so i šećer, pa ih pomešajte. Ostale sastojke dodajte jedan po jedan lagano mešajući sastojke. Kada sve dodate, umutite mikserom. Smesa treba da bude žitka, ni mnogo gusta ni mnogo retka.
Zagrejte tiganj i stavite malo ulja, kada se zagreje sipajte smesu i pecite jednu stranu dok ne postanu suvlji i braonkasti. Ponovite koliko god imate materijala. Ostalo je jednostavno, izaberite nadev i uživajte.
Ako niste pojeli sve palačinke, a filovali ste ih slanim nadevom, možete ih pohovati. Sastojci koji vam trebaju su sledeći: brašno, prezle, 2 jajeta i malo soli. Urolane palčinke se uvaljaju u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti u dubokom ulju.
(Kurir.rs/A.M.)
BONUS VIDEO:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore