UKUSNA, LAGANA I KREMASTA SLADOLED TORTA! Topi se u ustima: Ukus koji osvaja!
Torta je veoma ukusna, lagana, kremasta, kao sladoled. Bukvalno se topi u ustima.
Sastojci:
Za fil:
4 žumanceta
600 ml mleka
10 g vanilin šećera
80 g šećera
40 g pudinga od vanile
1 kašika gustina
125 g malslaca
120 g čokolade (100 g za kuvanje i 20 g čokolade sa lešnicima)
1 kašičica kakaoa
40 g lešnika
30 g mlevene plazme
Za koru:
4 belanceta
prstohvat soli
100 g šećera
80 g brašna
50 g lešnika
1 kašičica praška za pecivo
Za dekoraciju:
šlag (70 g + 100 ml mleka)
rendana čokolada
Priprema:
Prvo pripremite fil, a dok se on hladi ispecite koru.
Za fil: Stavite 400 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom, da se kuva. Za to vreme u činiji sjedinite žumanca sa pudingom od vanile, kašikom gustina (ili brašna) i 200 ml mleka. Umućenu smesu sipajte u provrelo mleko i kuvajte dok se fil ne zgusne. Sklonite fil sa šporeta i dodajte čokoladu i kakao. Fil prekrijte sa folijom da se ne bi uhvatila korica i ostavite da se ohladi. Ohlađenom filu dodajte maslaca i umutite mikserom. Dodajte sitno seckane (ili mlevene) lešnike i mleveni keks, pa umutite mikserom, da se sastojci sjedine.
Za koru: Krenite da mutite belanca sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobijte šne. Dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i sitno seckane lešnike.
Kalup prečnika 24 cm premažite uljem i pospite brašnom ili stavite pek papir. Preko izlijte umućena belanca. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta. Ukoliko ste stavili pek papir skinite ga, pa preko kore postepeno prelijte 100 ml mleka. Koru izbockajte viljuškom, kako bi bolje upila mleko. Preko sipajte čokoladni fil.
Ostavite tortu preko noći u frižideru da se fil stegne. Tortu dekorišite sa šlagom i rendanom čokoladom ili po želji.
Kurir.rs/cooking.rs/M.M.
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!