Ove ukusne kiflice prave se bez mleka i bez jaja, idealne su i za dane posta, samo što se tada maslac treba zameniti margarinom.

Sastojci: 1 kg mekog brašna, tip 400-500 ml vode, 1 kocka (50 g) svežeg kvasca, 3 pune kašičice šećera, 1 kašičica soli, 100 ml ulja

Za premaz: majonez (posni ili običan) i susam za posipanje

profimedia0280107731.jpg
Profimedia 

Za preliv: 250 g maslaca ili margarina

Priprema: U 500 ml tople vode rastopite kvasac i jednu kašičicu šećera. Prosejano brašno sipajte u posudu, dodajte ostatak šećera, so, vodu s kvascem i ulje. Lagano umesite, uz eventualno dodavanje brašna kako bi vam testo bilo glatko i meko, da se ne lepi. Sve se pravi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljajte da raste.

U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite tijesto na veće ili manje loptice. Oklagijom razvucite testo u oblik elipse pa stavite fil po želji (sir, šunku ili džem, marmeladu…) i rukama lagano urolajte u kiflicu. Posudu za pečenje podmažite margarinom i složite kiflice s razmakom od barem 2 cm jer dosta narastu dok se peku.

Ostavite ih na toplom mestu oko dva sata pa narasle kiflice premažite majonezom i pospite susamom.

Rernu zagrejte na 220 stepeni i pecite dok kiflice ne porumene. Pazite da se ne prepeku! Margarin ili maslac otopite i zagrejte u posudi s poklopcem.

Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašičicu do dve i ostavite da se ohladi.

screenshot-6.jpg
Printscreen/Domaći Kuhar 

Kurir.rs/Krstarica/M.M.

BONUS VIDEO:

00:12
MINA IZAŠLA IZ ZADRUGE ZBOG SMRTNOG SLUČAJA U PORODICI: Vrbaški sada objavila snimak kako uživa u Inđiji: Osmeh ne skida sa lica! Izvor: Instagram