Užički kraj prepoznatljiv je po jednom tradicionalnom i ukusnom obroku, koji čuva tradiciju ovog podneblja. Nadaleko je poznata, a radi se naravno o užičkoj komplet lepinji.

Gastromnomski hedonistički užitak koji potiče iz Užica ne može se napraviti bez pretopa, odnosne moče koja lepinji daje puni ukus. A od sastojaka neophodni su jaja, stari užički kajmak i pršuta. A po želji u komplet lepinju dodaje se i pršuta.

stockphotofreshlybakedhomemadebreadtraditionalbalkancuisinesomunbreadformeatballslepinja1520931092.jpg
Shutterstock 

Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko.

Stanovnici ovog podneblja zovu je još i energetskom bombom, zbog velike količine kalorija koju ima. To nije slučajno, budući da je današnji specijalitiet komplet lepinja nastao kao radnička hrana, koja je i imala za cilj da radnike što duže drži sitim.

Komplet lepinja jede se za doručak, a kako meštani kažu, kad je ovo jelo u pitanju, kalorije se ne broje.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU