Ujutro je najbolje izbegavati sendviče i hranu sa visokim sadržajem šećera, kao i onu koja sadrži kvasac, boje i konzervanse, objasnila je nutricionistkinja Andželika Duval.

"Za doručak ne bi trebalo jesti sendviče, hranu koja je inače svima omiljena, a evo i zašto. Kada spavamo, naše telo obnavlja sve resurse koji su potrošeni prethodnog dana. A ujutru treba da nadoknadi rezerve potrošene na oporavak. Ako je naš doručak ispunjen vitaminima i hranljivim materijama, u startu smo u prednosti i osećaćemo se odlično tokom celog dana. Ako je doručak loš, sastoji se uglavnom od hrane koja sadrži šećer i kvasac - kao što je hleb od belog brašna, od suhomesnatih proizvoda koji su puni konzervansa i boja, tada će se telo, umesto da dopunjava te resurse, trošiti se na varenje ove teške hrane i uklanjanje štetnih supstanci“, rekla je ona.

Nutricionistkinja je objasnila i zašto ispijanje kafe ujutru nije dobra ideja.

"Ljubitelji jutarnje kafe skloniji su problemima sa krvnim pritiskom. Tokom dana često osećaju umor, apatiju, jer kafa daje energiju samo u vrlo kratkom vremenskom periodu", objasnila je Andželika.

Prema njenim rečima, najštetnije kod ovog pića je to što suzbija glad. što kasnije, uveče ima za posledicu da nam raste apetit, a retki su oni koji se odupru porivu da jedu, pa samim tim se i gojimo.

Po rečima nutricionistkinje, idealan doručak predstavljaju žitarice i to kuvane. Napravi se kaša od kuvanih žitarica i doda joj se mleko, i po želji voće.

"Dva ili tri puta nedeljno možete da napravite proteinski doručak - kajganu, kuvana jaja, salatu sa lignjama ili pilećim prsima. I predlažem da jedan dan u nedelji posvetite detoksikaciji, jer je našem telu zaista potrebna", zaključila je Duval.

profimedia0527242206.jpg
Profiemdia 

kurir.rs/mondo

Bonus video:

01:28
SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir TV