Zbog načina na koji se priprema - ne peče se, već se kuva na pari, ovaj kolač je neviđeno mekan, a dodatni ukus daje mu i čokoladni preliv!

Sastojci:

120 g belog brašna

25 g kakaa u prahu

pla kašičice praška za pecivo

četvrtina kašičice sode bikarbone

pola kašičice ekstrakta vanile

torta-2.jpg
Foto: Pritnscreen

125 g šećera

220 ml mleka

50 ml ulja

pola kašičice limunovog soka

Za preliv:

150 g tamne čokolade

60 ml mleka

pola kašičice putera

Priprema:

U posudu srednje veličine stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i eksrakt vanile. U to dodajte šećer, pa sve izmešajte. Dodajte mleko, ulje, limunov sok, dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine, a zatim ovu smesu sipajte u kalup koji ćete prekriti aluminijumskom folijom i kolač skuvajte na pari. Kuvajte oko sat vremena na vatri srednje jačine. Ostavite kolač da se ohladi, a u međuvremenu napravite preliv.

U manju posudu stavite čokoladu i mleko, pa stavite da se otopi na pari, a pred sam kraj kuvanja dodajte puter i ostavite još kratko na vatri, da se sve sjedini. Gotov kolač izvadite iz kalupa, nalijte preliv i ostavite u frižideru oko dva sata da se stegne, pa uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.

screenshot-5.jpg
Foto: Printscreen/Letina Kuhinja

Kurir.rs/M.M.