Recept za najslađi kolač bez kojeg ne može da se zamislim trpeza u Bosni.

  • 50ml vode
  • 200ml mleka
  • 100ml ulja
  • Prstohvat soli
  • kašičica šećera
  • 300g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 veća jaja (ili 5 sitnijih)

Sirup:

  • 800 g šećera
  • 1 l vode
  • 1 manji limun

Priprema:

Voda, mleko, ulje, prstohvat soli i kašičica šećera da provre. Brašno i prašak za pecivo pomešati i dodati u ključalu tečnost. Mešati dva minuta na isključenoj ringli i ostaviti da se prohladi.

Kada bude mlaka postepeno joj dodajemo jaja i mutimo mikserom dok se ne dobije glatka masa. Špricati tulumbe direktno u zagrejano, dublje ulje (oko 1 l vam je potrebno za prženje). Kada poprime smeđe-zlatnu boju vaditi na ubrus. Sirup za preliv spremamo tako što šećer razmutimo u vodi. Kada provri, kuvamo još 20 minuta na umerenoj vatri. Pred kraj dodamo limun isečen na kriške. Tajna je što mlake tulumbe prelijemo mlakim sirupom od šećera i limuna.

stockphototurkishtulumbasweet342822455.jpg
Stock 

kurir.rs