Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, iznenadio je tvrdnjom da je veoma štetno jesti ćevape sa lukom, onako kako većina nas i jede ćevape ki drugaćije ne zna i ne voli.

Donosimo vam recept za sarajevski ćevap:

Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u celom svetu i dugo je krilo kako se pravi, a sad je jep prvi put javno izneseno kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Sarajevo.

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su deo sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

cevapi--4.jpg
Profimedia 

Evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.

Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste

  • 1,5 kg mlevene junetine,
  • 0,5 kg jagnjetine,
  • 4-5 čena belog luka - 2 od ukupne količine mesa,
  • soli
  • 2 kašičice sode bikarbone.

Način pripreme:

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego što krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.

cevapi--1.jpg
Profimedia 

(drmaj.ba/Sarajevo grad)

Bonus video:

01:37
Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka Izvor: Kurir televizija