BALKAN BRUJI O DOKTORU KOJI TVRDI DA ĆEVAPE NE SMEMO DA JEDEMO S LUKOM Ovo je TAJNI recept za sarajevske ćevape i 10 upola s LUKOM
Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, iznenadio je tvrdnjom da je veoma štetno jesti ćevape sa lukom, onako kako većina nas i jede ćevape ki drugaćije ne zna i ne voli.
Donosimo vam recept za sarajevski ćevap:
Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u celom svetu i dugo je krilo kako se pravi, a sad je jep prvi put javno izneseno kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Sarajevo.
Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su deo sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.
Evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.
Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste
- 1,5 kg mlevene junetine,
- 0,5 kg jagnjetine,
- 4-5 čena belog luka - 2 od ukupne količine mesa,
- soli
- 2 kašičice sode bikarbone.
Način pripreme:
Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego što krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.
(drmaj.ba/Sarajevo grad)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)