DA LI DORUČAK GOJI? NUTRICIONISTI OTKRIVAJU ŠTA SE DEŠAVA ČIM USTANETE: Evo šta sve možete da jedete i PIJETE i šta da IZBEGAVATE
Godinama su stručnjaci insistirali da je doručak 'najvažniji obrok u danu'.
Nutricionisti su razbili ovaj mit i otkrili da način na koji započinjete dan može imati presudan uticaj na žudnju za šećerom koja dovodi do debljanja. Insistiraju i na tome da nema štete ako ne doručkujete ako vam se to ne sviđa.
Rekli su da ljudi treba da jedu odmah nakon buđenja samo ako su zapravo gladni, a tradicionalna hrana poput gotovih pahuljica, ovsene kaše ili kafe za buđenje može doneti više štete nego koristi.
Doručak nije obavezan
Danijel Ošognesi otkrio je da vam preskakanje doručka zapravo može pomoći u koncentraciji i tome da imate 'bistru glavu' i kaže da ne postoji određeno doba dana kada bi ljudi trebalo da jedu svoj prvi obrok.
"Postoje oni koji imaju brzi jutarnji tempo i preskaču doručak. Ovo je alat svojevrsnog posta koji ljudi koriste za zdravlje, a takođe i za mršavljenje", kaže on.
Ketrin Keli, nutricionista, složila se da je vreme doručka stvar izbora, a ne nužde.
"Ako doručkujete nešto slatko, ne spremate telo dobro za taj dan, tako da će vam šećer u krvi skočiti, a kasnije će se srušiti i imaćete žudnju za šećerom tokom dana, a vaš nivo energije biće nizak", kaže ona.
U doručku treba da bude malo proteina, malo zdrave masnoće i dobra ravnoteža složenih ugljenhidrata - bilo da se radi o ovsu ili malo hleba.
Važno je šta jedete
Nutricionista upozorava da se ne jedu razne energetske pločice tek da bi se nešto nabrzinu pojelo, za koje je tvrdi da imaju više šećera od biskvita s testom, te je rekao da bi jutarnji obrok umesto toga trebalo da sadrži proteine, zdrave masti i ugljenhidrate s usporenim oslobađanjem.
"Za zdravlje, energiju i održavanje telesne težine vaš doručak treba da bude uravnotežen s odgovarajućim proteinima i polako oslobađajućim ugljenhidratima sa zdravim mastima kako bi vam pomogao da budete siti. Ako jedete doručak, neka to bude zdraviji doručak; jaja na ražanom hlebu s povrćem dobar su primer", ističe on.
Ne pijte kafu odmah ujutru nakon neprospavane noći
Nutricionista umesto toga preporučuje da ujutru pričekate oko 30 minuta pre ispijanja kafe, sve dok se pravilno ne razbudite.
Jaja kao super namirnica za doručak
Proteini iz belanca održavaju stalne nivoe šećera u krvi, što sprečava napade gladi i prejedanje tokom dana, otkrila je studija Univerziteta Misuri. Zbog toga je omlet od belanaca jedan od najboljih doručaka koji postoji.
U ovsenu kašu dodajte voće i orašaste plodove
Mleko i ovas idealni su za početak napornog radnog dana, objašnjava nutricionista Kristina Rivera, dodajući da u to treba dodati voća. Mišićima i mozgu potrebno je 'gorivo' kako bi radili, a preskakanje doručka tera organizam da razgrađuje glikogen, energiju u mišićima. Za bolji ukus dodaje cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.
Sveže voće i čaša mleka
Doručak treba biti obavezan za sve, tvrdi nutricionista i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Njujorku. On svoj dan započinje svežim voćem po izboru, nakon čega pije čašu običnog mleka s malim udelom masnoće. Oko sat vremena nakon voća, jede proteinski obrok od tvrdo kuvanog jajeta i jogurta. Ukoliko ima želju za nečim slatkim, on umesto običnog mleka pije kakao.
"Najbolje vreme za unos dodatnih slatkih kalorija je upravo jutro", kaže nutricionista.
Smuti
Sok od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim blagotvornim sastojcima.
"To je čisto gorivo koje nam daje energiju za celi dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmešano u blenderu, vrlo je lagano za sistem za varenje", kaže jedna nutricionistkinja.
Kurir.rs/K.Đ/24sata.hr
Bonus video:
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana