Ako želite da jaja za Uskrs ofarbate na prirodan način, bez veštačkih boja, dobro je znati koja boju koja svaka biljka daje.

profimedia0418117194.jpg
Profimedia 

Žutu boju ćete dobiti od cvetova kamilice, maslačka, kurkume u prahu, lista breze, kore limuna ili narandže.

Narandžastu dobijate od crvene aleve paprike i ljuske crnog luka

Crvena - sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice, čaj od šipka.

Smeđa, braon boja se dobija od lista i ljuske oraha, lista hmelja, kore drveta šljive, ljuske crnog luka, jake crne kafe ili crnog čaja.

Plava - sok od borovnice, listovi crvenog kupusa

Zelenu boju daju listovi spanaća, koprive, zelenog čaja i listovi nane

Bordo se dobija od sušenih cvetovi kantariona.

Ovo su neka od značenja samih boja.

Najčešće se farbaju crvena jaja kao simbol prolivene Hristove krvi za spas ljudskog roda. Zato je crvena boja simbol ljubavi i žrtve za dobrotu svih ljudi, ali i simbol duhovne budnosti, milosrđa, radosti života i ljubavi.

Osim što je ovo boja trave, zelena boja sa sobom donosi i tračak nade, pa predstavlja rođenje i obnovu. Ona je simbol plodnosti, zdravlja, nade, svežine i bogatstva.

Narandžasta boja označava izdržljivost, snagu, ambicioznost. Predstavlja nadu i povezuje se sa novim svitanjem, početkom novog dana i novog godišnjeg doba.

Žuta boja povezuje se sa sunčevom svetlošću. To je boja koja donosi sreću i radost, a simboliše svetlost, žetvu, mladost, čistoću.

uskrsjaja-1.jpg
Profimedia 

Priprema

Usitnjene delove biljki, kore i bobice voća potopiti u vodu, pustiti da odstoje jedno vreme, zatim sve to dobro prokuvati, a onda procediti kroz gazu, sito ili filter za kafu. U tako pripremljenoj tečnosti se kuvaju jaja. Uvek možete uzeti stare najlon čarape, dodati razne travke i biljčice kao ukras i tako kuvati.

uskrsjaja-3.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:25
NAŠ NAJPOZNATIJI VIOLINISTA O SVOM POVRATKU U SRBIJU: Oduvek sam želeo da se vratim, hoću da moj sin raste uz baku i deku Izvor: Kurir televizija