Stigao nam je Uskrs, a farbanje i kuckanje jajima je neizbežno,a ako ste se pitali koliko jaja dnevno smete da pojedete, nutricionista daje savet.

"Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosečnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedeljnom nivou", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da nema potrebe za strahom od svakodnevnog konzumiranja jaja:

farbanje-sokom-6.jpg
Printscreen/Youtube/Šerpica 

"Danas znamo da holesterol iz jajeta ne utiče toliko na ukupan, a posebno ne na LDL holesterol, koliko drugi sastojci hrane, a imajući u vidu pravo nutritivno bogatstvo koje jaje nosi, sada ih bez bojazni možemo jesti gotovo svaki dan".

Ona ističe i da upravo kuvana jaja, kakva pripremate za Uskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu, a naglašava i na šta je neophodno da obratimo pažnju.

jajauskrs.jpg
Profimedia 

"Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice", kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

"U moru popularnih namirnica danas, često precenjene egzotične hrane tzv. "super foods", ja volim da kažem da su zapravo jaja "super foods". A ona to zaista i jesu, zbog obilja proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline), masnih kiselina (sadrže i omegu 3), imaju sasvim malo ugljenih hidrata (koje ionako unosimo previše kroz svu prerađenu hranu danas) i vredne liposolubilne vitamine. Kada neko posumnja u hranljivu vrednost jaja, uvek šaljivo podsetim da iz njih nastaje život", zaključuje ova nutricionistkinja.

jaja-3.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Žena

Bonus video:

02:36
Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru Izvor: Kurir televizija