ČOKOLADNI DESERT SA SVETE GORE: Recept za HILANDAR TORTU star nekoliko vekova probudiće vaša ČULA
Hilandar torta je vrlo jednostana za pravljenje, a ukus je fantastičan, pa zato i ne čudi što svi koji je probaju je biraju za omiljeni desert.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
Za fil:
- 5 jaja
- 300 g čokolade za kuvanje
- 125 g putera
- 5 kašika šećera
Za dekoraciju:
- 50 g mlevenih oraha
- malo rendane crne i bele čokolade
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne sjedini. Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.
Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.
Patišpanj isecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite filom. Ivice obložite mlevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom belom i crnom čokoladom.
kurir.rs/stvar ukusa
Bonus video:
SANJAJTE VELIKE SNOVE, ČESTITAM VAM NA IZVRSNOSTI: Predsednik Vučić uručio ugovore mladim lekarima i tehničarima - Još osam doktora se vraća iz inostranstva