Prema starim verovanjima na Svetog Đorđa ili Đurđevdan valja ili ne valja raditi. Te treba poraniti, ritualno se umiti prethodno veče posebno pripremljenom vodom s biljem, isplesti venčić od đurđevka, te ne treba spavati preko dana.

A kad je reč o trpezi, svi se slažu u jednom – obavezno se služi kapama, specijalitet od jagnjećeg mesa i spanaća.

Potrebno je za 4 osobe:

  • 1 kg mladog spanaća (blitve ili zelja)
  • 1 manji jagnjeći but
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • brašno po potrebi
  • 2 veze mladog crnog luka
  • 3 bela dela mladog belog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 kašike slatke začinske paprike
  • 50 ml ulja
  • so
  • biber

Priprema:

Meso isecite na manje komade, pospite suvim začinom i dobro obrašnjavite. U šerpi odgovarajuće veličine meso dobro propržite na vrelom ulju, pa kad dobije koricu, izvadite ga iz šerpe I ostavite ga na toplom. U istoj šerpi propržite crni luk, koji ste iseckali zajedno s perima, i kad se lepo proprži, to pospite začinskom paprikom, dobro promešajte i nalijte malo vode. Vratite meso u lonac, dobro promešajte, pa nalijte vodom da sve ogrezne. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite, a kad jelo provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko sat i po, dok meso ne omekša. Nakon toga dodajte praziluk isečen na kolutove i pustite da se krčka još 20 minuta. Po potrebi dolivajte vodu, a pred sam kraj kuvanja dodajte usitnjenu blitvu. Kapamu poslužite sa ovčijim kiselim mlekom.

jagnjeci-but0090036044-1.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Bonus video:

Kurir televizija Seka otkrila kakva je kao majka, supruga i snajka