OSVAJA UKUSOM I IZGLEDOM: Ova poslastica je gotova za samo POLA sata, a društvene mreže su POLUDELE za OMBRE čizkejkom! (RECEPT)
Na društvenim mrežama je poslednjih dana pravi hit ombre čizkejk koji na prvu osvaja izgledom, ali i ukusom.
Ova kremasta i prelepa poslastica za glavne sastojke ima bobičasto voće i krem sir. I još jedan plus - priprema torte neće vam oduzeti puno vremena.
Sastojci
Preliv:
300 gr šumskog voća
50 gr šećera
1 kašika limunovog soka
3 kašike vode
5 gr želatina u prahu
Podloga
150 gr petit keksa
50 gr rastopljenog maslaca
Krem od sir
300 gr krem sira sobne temperature
400 gr slatke pavlake
60 gr šećera u prahu
5 gr želatina u prahu
2 kašike hladne vode
Bobičasto voće za dekoraciju
Priprema
Preliv:
Prvo pripremite preliv od voća kako bi se ohladio i stisnuo. Stavite voće, šećer, limunov sok i 1 kašiku vode u manji lonac na srednje jaku vatru i pustite da lagano krčka, povremeno mešajte, otprilike 15 minuta, dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i procedite preliv kroz sito. U manjoj posudi pomešajte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri 5 do 10 minuta. Stavite želatin na laganu vatru samo da se otopi, a zatim ulijte u proceđeni preliv od voća. Promešajte i ostavite preliv na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Podloga
Keks sameljite u blenderu do mrvičaste teksture, prebacite u posudu, zalijte otopljenim maslacem i dobro promešajte. Pripremite kalup od 18 cm, lagano ga namastite i pomoću dlana ili dna čaše utisnite keks.
Krem od sira
Otopite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri 5 do 10 minuta. U posudi srednje veličine izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrsti šlag. Postupno špatulom umešajte šlag u krem od sira.
Stavite želatin na laganu vatru, samo da se otopi, a zatim je ulijte u kremu od sira i sve dobro promešajte. Smesu od sira u jednakoj razmeri podelite u tri posude. U jednu posudu ulijte 1/3 preliva, u drugu ulijte 2/3, a treću ostavite bez preliva.
Preko podloge prvo prelijte najtamniju nijansu smese i ravnomerno je rasporedite pa stavite u frižider na 20 minuta. Zatim ulijte svetloljubičastu nijansu krem sira i opet zamrznite na 20 minuta. Završite sa običnom smesom od sira te je ravnomerno rasporedite i zagladite.
Stavite u frižider preko noći da se torta stisne, a pre posluživanja ukrasite bobičastim voćem po izboru.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video:
"VIDE DA SRBIJA NAPREDUJE BRŽE OD NJIH" Predsednik Vučić o napadima iz Zagreba: "Srećan sam što mi nemamo tu vrstu frustracije i kompleksa kako oni imaju prema"