Petrovski post počinje danas, 28. juna i trajaće do 11. jula. Petrovski post poznat je još i kao Petrovdanski, zbog toga što se završava dan pre Petrovdana.

Početak mu je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak nepokretan i ustanovljen je na osnovu uspomene na apostole koji su posle silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada je nešto blaži. U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak poste se na vodi, utorak i četvrtak na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

profimedia0091188861.jpg
Foto: Profimedia

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Petrovski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.

Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba.

Predstavljamo vam tri posna recepta u kojima ćete sigurno uživati.

Posna musaka od krompira i oslića

Sastojci:


700 g krompira,
500 g fileta oslića,
glavica luka,
maslinovo ulje,
kukuruzno brašno,
so.

Priprema:


Filete oslića oštrim nožem isecite na kockice (prethodno odmrznite, ako su zamrznuti). Krompir ogulite i isecite na tanke listiće. Obilno podmažite tepsiju ili drugu vatrostalnu posudu maslinovim uljem, pa u nju složite polovinu isečenog krompira i posolite. Preko krompira stavite ribu i sitno iseckan luk, posolite i zalijte sa malo maslinovog ulja. Prekrijte preostalim krompirom, pa opet posolite. Pomešajte četiri kašike kukuruznog brašna sa onoliko vode koliko je potrebno da dobijete smesu gustu kao testo za palačinke. Posolite, izmešajte i prelijte preko musake. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 35 minuta ili dok se ne uhvati lepa, rumena korica.

screenshot-posna-musaka.jpg
Foto: Printscreen/ Youtube/- BLONDINA-

Domaće posne krofne

Sastojci:


450 g brašna,
50 ml ulja,
150 ml mlake vode,
100 ml kisele vode,
kesica suvog kvasca,
2 kesice vanilin šećera,
kašika kristal šećera,
ulje za prženje,
prah šećer za posipanje.

Priprema:


U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta.
Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno.
Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste. Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše. Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta. U međuvremenu zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Dosta je da bude najviše 2 prsta ulja u šerpi. Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja. Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.

profimedia0336299762.jpg
Foto: Profimedia

Posna pica na vodi

Sastojci:


1 kafena kašičica suvog kvasca,
prstohvat šećera,
200 ml mlake vode,
300 g brašna,
pola kesice praška za pecivo,
so,
šampinjoni,
paprike,
mladi zeleni luk,
origano,

kečap.

Priprema:


Prvo pripremite testo za posnu picu na vodi tako što ćete u 200 ml mlake vode sipati kašičicu suvog kvasca i prstohvat šećera. Testo promešati i ostaviti 10 minuta. U drugoj posudi pomešati 300g brašna, pola kesice praška za pecivo i so. Aktiviranom kvascu postepeno dodavati suve sastojke i umesiti mekano testo, po potrebi dodati kašiku-dve brašna. Pokriti i ostaviti 30-40 minuta.
U međuvremenu pripremiti povrće. Očistiti i iseći oko 200g šampinjona, 2 paprike i dva struka mladog luka. Sastojke možete dodati ili oduzeti po ukusu. Testo razvucite oklagijom, namazati kečapom, rasporediti povrće, posuti origano i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta.

profimedia0004991244.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

00:33
PRVI ROĐENDAN KURIR TELEVIZIJE: PRAVIMO SADRŽAJ PO MERI GLEDALACA Konstantan rast gledanosti potvrda je uspeha! (VIDEO) Izvor: Kurir