SLADOLED OD PRAVIH JAGODA! Savršeno osveženje u letnjim danima! (RECEPT)
Da li možete da zamisliti bolje osveženje tokom vrelih letnjih dana od sladoleda? Ovaj put vam donosimo recept za sladoled od jagoda koji u zamrzivaču može biti do dva mjeseca, iako verujemo da ćete ga odmah pojesti.
Sastojci:
400 g jagoda
2 kašičica limunovog soka
600 ml slatke pavlake
300 ml punomasnog mleka
150 g šećera
5 žumanaca
2 kašičice ekstrakta vanile
Postupak:
Usitnite jagode u blenderu tako da dobijete pire, a zatim dodajte limunov sok.
Zagrejte slatku pavlaku i mleko u šerpi, ali pazite da smesa ne provri. Posebno umutite šećer i žumanca tako da dobijete fini krem, pa polako sipajte u vruću smesu od pavlake, mleka i žumanaca.
Kad se sve dobro poveže procedite smesu pa zagrvajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne - uradite test sa kašičicom - izvadite je iz smese, pričekajte kratko pa povucite prstom po njoj, a ako je smesa dovoljno gusta, ostaće trag od prsta na kašičici, tj. udubljenje u smesi koja se uhvatila za nju.
Pazite da smesa ne provri i ne zagrevajte predugo jer će se žumanca odvojiti - temperatura zagrevanja bi trebala da bude između 80 i 85 stepeni.
Dobro je ohladite pa umešajte pire od jagoda i vanilu. Zamrznite smesu u aparatu za sladoled ili u posudi u zamrzivaču. Ukoliko to radite u zamrzivaču, svakih sat vremena izvadite sladoled i dobro ga promešajte pa vratite u zamrzivač, ponovite to 4 puta. Mešanje tokom zaleđivanja uklanja kristale leda i osigurava vam sladoled fine teksture.
Kurir.rs/A.A./bbcgoodfood
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore