Da li možete da zamisliti bolje osveženje tokom vrelih letnjih dana od sladoleda? Ovaj put vam donosimo recept za sladoled od jagoda koji u zamrzivaču može biti do dva mjeseca, iako verujemo da ćete ga odmah pojesti.

Sastojci:


400 g jagoda
2 kašičica limunovog soka
600 ml slatke pavlake
300 ml punomasnog mleka
150 g šećera
5 žumanaca
2 kašičice ekstrakta vanile

profimediasladoled-jagoda.jpg
Foto: Profimedia

Postupak:


Usitnite jagode u blenderu tako da dobijete pire, a zatim dodajte limunov sok.

Zagrejte slatku pavlaku i mleko u šerpi, ali pazite da smesa ne provri. Posebno umutite šećer i žumanca tako da dobijete fini krem, pa polako sipajte u vruću smesu od pavlake, mleka i žumanaca.

Kad se sve dobro poveže procedite smesu pa zagrvajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne - uradite test sa kašičicom - izvadite je iz smese, pričekajte kratko pa povucite prstom po njoj, a ako je smesa dovoljno gusta, ostaće trag od prsta na kašičici, tj. udubljenje u smesi koja se uhvatila za nju.

Pazite da smesa ne provri i ne zagrevajte predugo jer će se žumanca odvojiti - temperatura zagrevanja bi trebala da bude između 80 i 85 stepeni.

Dobro je ohladite pa umešajte pire od jagoda i vanilu. Zamrznite smesu u aparatu za sladoled ili u posudi u zamrzivaču. Ukoliko to radite u zamrzivaču, svakih sat vremena izvadite sladoled i dobro ga promešajte pa vratite u zamrzivač, ponovite to 4 puta. Mešanje tokom zaleđivanja uklanja kristale leda i osigurava vam sladoled fine teksture.

profimedia0014117097.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./bbcgoodfood

Bonus video:

05:59
MENTORKA MARIJA ŠERIFOVIĆ OTKRILA RECEPT ZA POBEDU: Posle Džejle i Mahir trijumfovao u ZG, sad dala OBEĆANJE za sledeću sezonu Izvor: Kurir