Poznato je da određene kombinacije namirnica treba izbegavati jer otežavaju varenje, a jedna od tih ne tako dobrih jeste spoj krastavca i paradajza.

profimediaparadajz-krastavac-salata.jpg
Foto: Profimedia

Dovoljno je bilo iznenađujuće otkriće nutricinosta da luk i roštilj nikako ne idu zajedno već se uz omiljeno srpsko jelo preporučuje kupus ili zelena salata, a sada stiže još jedan gastro šok, mešanje paradajza i krastavaca u salati nije preporučljivo! Stručnjaci tvrda da se u istoj kombinaciji gube hranjivi sastojci.

Ova kombinacija u jednoj salati dovodi do uništavanja vitamina C u paradajzu. Takođe , ovo povrće nema jednako vreme probavljanja, pa kada se uzimaju u isto vreme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost. Zato nutrcinositi savetuju da zaboravimo omiljenu nam šopsku salatu i da u paradajzu i krastavcu uživamo, ali samo odvojeno.


Postoji još nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbegavati

Testeina i sir

Zaboravite na makarone sa sirom. Testenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.

profimedia0517889375.jpg
Foto: Profimedia

Voće nakon obroka

Voću treba dosta vremena da se svari, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržaće se u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.

Meso i sir

Previše proteina za vaš želudac.

Povrće i sir

Sa ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.

profimedia0300561899.jpg
Foto: Profimedia

Dinja i lubenica

Često u voćnu salatu ubacimo svo voće koje imamo u kući, ali ove voćke bi trebalo da se konzumiraju odvojeno.

Banane i mleko

Ova kombinacija usporava varenje.

Voće i jogurt

Mnogima omiljena kombinacija za doručak, usporava varenje i oštećuje crevnu floru.

voce-i-boje--2.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./lepaisrećna

Bonus video:

00:44
Nutricionista Branka Mirković: Kako pravilno čuvati i jesti jaja za vreme Vaskršnjih praznika Izvor: Kurir televizija