Lepota ovog džema od borovnica i crne čokolade leži u tome da u receptu nema dodatnog šećera, a nije potrebno koristiti konzervans.

borovnica.jpg
Profimedia 

Pre nego što krenete u pripremu džema, proverite da li su tegle pasterizovane odnosno sterilisane jer to produžava rok trajanja. Proverite i da li su tegle i poklopci čisti kao i radna površina.

Sve operite deterdžentom i isperite vrućom vodom, a potom tegle kuvajte 10-15 minuta u vreloj vodi i malo sirća. Druga je opcija da ih oprane i otvorene držite pola sata u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Izvadite ih čistom rukavicom i pažljivo punite kako se ivice ne bi zaprljale.

profimedia0332002686.jpg
Profimedia 

Sastojci

1 kg svežih, domaćih i slatkih borovnica

150 g tamne čokolade (85% kakaa)

Sok i korica jedne limete

Priprema

Borovnice isperite hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jaki plamen. Kad se lonac počne zagrevati, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir. Narendajte koricu limete i iscedite sok. Dodajte sok postepeno u lonac sa borovnicama i zavisno od slatkoće. Isprobajte kako ne bi bilo previše kiselo. Kuvajte džem uz postepeno mešanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem krčka dodatnih 10 minuta.

Zavisno od dužine kuvanja, džem će biti gušći ili ređi. Neko voli ređi jer je mazanje lakše. Kada ste gotovi sa kuvanjem džema od borovnice, nakon 12-15 minuta dodajte u njega sitno naseckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomešajte i rasporedite u sterilisane teglice za zimnicu. Pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga spremite u frižider.

dzem-borovnice-1.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:52
KIKI LESENDRIĆ SE OPROSTIO OD LANETA GUTOVIĆA: Ne mogu da ga prebolim, mnogo mi fali! Izvor: Kurir televizija