Stari dobri salčići, nema ko ih ne voli, a to najbolji govori činjenica da se ova poslastica pažljivo neguje kod našeg naroda.

salcici-2.jpg
Profimedia 

Sastojci

kašika masti

prstohvat soli

kašičica sećera

1 komad limun sok i rendana korica

200 ml vode

2 komada jaja

50 ml rakije šljivovice

šećer u prahu

700 g brašna

250 g sala

pekmez od šljiva

salcici-5.jpg
Profimedia 

Priprema

Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, kasikicu šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dl hladne vode, rakiju (isključivo šljivovica), 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati oko 700 g mekog belog brašna. Količina brašna zavisi od veličine jaja i limuna, ali kao što je već dobro poznato, testo ne sme da se lepi za ruke. Testo mesiti jedno pet minuta kako bi postalo meko, glatko i elastično. Prekriti ga čistom suvom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori. U međuvremenu pripremiti salo: bitno je da je sa njega skinuta opna i uklonjene sve one sitne crvene žilice. Možete ga samleti na mašini za meso, u multipraktiku (par puta ga odvojiti od stranica) da salo bude penasto i lako mazivo. Kad je testo odmorilo, razvući ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem sala i početi s preklapanjem.

salcici-4.jpg
Profimedia 

Prvo dužu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet salom. Onda kraće strane presaviti do pola i premazati tankim slojem sala. Na kraju preklopiti testo kao knjigu i staviti ga na malo pobrašnjen tanjir, prekriti krpom i ostaviti u frižider da odmori 1 sat. Sve ovo ponoviti još dva puta - testo, dakle, treba da bude sve ukupno premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom. Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm.

Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm kako se ne bi upropastili već napravljeni listići, već je dovoljno i na tek nešto malo manje od 1cm debljine. Kada je istekao i taj treći sat posle trećeg premazivanja, testo razvući i u pravougaonik i oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana - inače se svi okrajci neće lepo razlistati.

sal-1.jpg
Profimedia 

Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5x7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja. Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.

Rernu zagrejati na 250C. Kolače stavite da se peku tek kad je rerna postigla temperaturu. Peku se oko 10-15 minuta, malo da porumene, ako je moguće bez otvaranja rerne (da se ne bi hladila, da kolači ne bi "spali", da para ne pobegne...)

Kada su gotovi,salčiće uvaljati u prah šećer.

salcici-3.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/A.M./Superrecepti)

Bonus video:

00:13
HOĆU DA BUDEM TONI: Daru zbog VRELOG TELA porede sa p**no zvezdom i zavide njenom DEČKU! Pobegla iz Srbije, ovde pokazuje OBLINE! Izvor: Instagram