SRPSKA OMILJENA POSLASTICA IZ DAVNINA: Starinski salčići su jedan od najlepših SLATKIŠA koji postoje! (RECEPT)
Stari dobri salčići, nema ko ih ne voli, a to najbolji govori činjenica da se ova poslastica pažljivo neguje kod našeg naroda.
Sastojci
kašika masti
prstohvat soli
kašičica sećera
1 komad limun sok i rendana korica
200 ml vode
2 komada jaja
50 ml rakije šljivovice
šećer u prahu
700 g brašna
250 g sala
pekmez od šljiva
Priprema
Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, kasikicu šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dl hladne vode, rakiju (isključivo šljivovica), 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati oko 700 g mekog belog brašna. Količina brašna zavisi od veličine jaja i limuna, ali kao što je već dobro poznato, testo ne sme da se lepi za ruke. Testo mesiti jedno pet minuta kako bi postalo meko, glatko i elastično. Prekriti ga čistom suvom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori. U međuvremenu pripremiti salo: bitno je da je sa njega skinuta opna i uklonjene sve one sitne crvene žilice. Možete ga samleti na mašini za meso, u multipraktiku (par puta ga odvojiti od stranica) da salo bude penasto i lako mazivo. Kad je testo odmorilo, razvući ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem sala i početi s preklapanjem.
Prvo dužu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet salom. Onda kraće strane presaviti do pola i premazati tankim slojem sala. Na kraju preklopiti testo kao knjigu i staviti ga na malo pobrašnjen tanjir, prekriti krpom i ostaviti u frižider da odmori 1 sat. Sve ovo ponoviti još dva puta - testo, dakle, treba da bude sve ukupno premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom. Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm.
Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm kako se ne bi upropastili već napravljeni listići, već je dovoljno i na tek nešto malo manje od 1cm debljine. Kada je istekao i taj treći sat posle trećeg premazivanja, testo razvući i u pravougaonik i oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana - inače se svi okrajci neće lepo razlistati.
Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5x7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja. Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.
Rernu zagrejati na 250C. Kolače stavite da se peku tek kad je rerna postigla temperaturu. Peku se oko 10-15 minuta, malo da porumene, ako je moguće bez otvaranja rerne (da se ne bi hladila, da kolači ne bi "spali", da para ne pobegne...)
Kada su gotovi,salčiće uvaljati u prah šećer.
(Kurir.rs/A.M./Superrecepti)
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega