Došao je period u godini kada se već uveliko razmišlja, ali i kreće sa pripremom zimnice. Kada je reč o specijalitetima sa paprikom, turšija je tu nezaobilazna.

Zato vam predlažemo proveren recept za najukusniju turšiju, i ovde nikako ne možete da pogrešite.


Sastojci:

  • 50 krupnih paprika
  • 2 kg krastavčića
  • 10 l vode
  • 250 gr soli
  • alkoholno sirće
  • celer list
  • malo bibera u zrnu
  • 1 veći ren

Priprema:

Papriku dobro oprati, pa odseći dršku. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drškice. Poređati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće pa odozgo ostatak paprike. dodati opet celer i malo bibera.

U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar alkoholnog sirćeta u odnosu 3:1. Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 litara vode. Sipati u vodu 250 gr soli i oko 2,5 l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo.

Ako vam je prekiselo dodati malo vode, a ako je neslano, dodajte još soli, sve po vašem ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran, dobro izmešati i naliti.

Staviti plastični obruč i kamen ili sipati u kese vodu i dobro je zatvoriti aparatom i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati, pa doliti vodu, jer će paprika upiti tečnost.

Napomena:

U turšiju možete dodati karfiol, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz, ljute papričice…

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

10:50
Milica Jokić Izvor: Kurir