Recept za jednu veoma poznatu grčku poslasticu koja mnooogo miriše na narandže, prelivena je sirupom i neodoljiva je.

profimedia0159947363.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  1. 450 g debljih kora za pitu
  2. pet pomorandži
  3. kašičica praška za pecivo
  4. kašičica sode bikarbone
  5. dve kesice vanilin-šećera
  6. 150 g šećera
  7. tri veća jajeta
  8. 400 g grčkog jogurta
  9. 200 ml ulja

Za preliv:

  1. 250 ml soka od pomorandže
  2. 250 ml vode
  3. 300 g šećera
  4. vanilin-šećer

Priprema:

Skuvati sirup od soka od pomorandže, vode, šećera i vanilin-šećera. Ohladiti. Dve pomorandže dobro oprati, kuvati u ključaloj vodi na umerenoj temperaturi 60 minuta, ocediti i staviti u blender. Dodati rendanu koru jedne pomorandže i sok od preostale dve pomorandže, pa dobro izmiksati. Prebaciti u činiju, dodati osušene i izmrvljene kore, promešati, te prebaciti u podmazan pleh i poravnati. Odozgo poređati preostalu pomorandžu isečenu na kolutove, te peći u rerni na 180 stepeni 45 minuta. Preliti sirupom, ohladiti i poslužiti.

profimedia0095263701.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Iće&Piće