7 RAZLOGA ZAŠTO GROŽĐE TREBA DA SE JEDE: Bolje se spava, pomaže očima i kod ovih bolesti
Grožđe je simbol obilja i plodnosti, a uzgaja se već 8.000 godina na Bliskom istoku. Vino od grožđa bilo je toliko važno starim Grcima i Rimljanima da su poštovali boga vina, zvanog Dioniz ili Bakho (Bahus).
Danas se u svetu uzgaja 72 miliona tona grožđa, a dobar deo toga se pojede kao ukusan međuobrok. Svake godine se od tog grožđa proizvede 7,200 milijardi litara vina.
Grožđe dolazi u mnogo različitih boja i oblika: crveno, belo, zeleno, roze, u suvim oblicima poput grožđica i u najboljem obliku, u soku i vinu. Ako pazite ne ishranu, grožđe možete jesti umesto slatkiša ili ga možete smrznuti za užinu kada je napolju vruće piše Healthi Guide.
1. Grožđe je bogato hranjivim stvarima
Grožđe je bogato vlaknima i vodom kao i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, folata, kalijuma i cinka. To su i vitamini C, K, B i A.
2. Odlično je za zdravlje očiju
Grožđe je odlično za zdravlje očiju zbog spojeva poput resveratrola, koji pomaže u sprečavanju retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka). Takođe sadrži i lutein i zeaksantin, polifenole koji smanjuju oksidativni stres i oštećenje mrežnjače. Štite od makularne degeneracije (propadanje ćelija odgovornih za vid) i stvaranja katarakte (siva mrena).
3. Grožđe pomaže kod alergija i imunološkog sistema
Bilo je nekih istraživanja koja govore da kvercetin i spoj proantocijanina u grožđu mogu pomoći u ublažavanju alergija, simptoma astme i peludne groznice. Kvercetin može pomoći imunološkom sastavu i pojačati antimikrobna svojstva.
4. Kvalitetan san
Grožđe sadrži melatonin koji pomaže kod spavanja. Serotoninski hormon se povećava kada jedete grožđe, što podstiče sreću. Nesanica pogađa 1/3 stanovništva, a san je vrlo važan za zaštitu od hroničnih bolesti.
5. Antioksidansi protiv starenja
Grožđe sadrži mnogo antioksidansa, polifenola i flavonoida koji pomažu u smanjenju upale. Oni podržavaju zdravu cirkulaciju krvi i bolji rad mozga. Također se vjeruje da crno i crveno grožđe pomaže kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
6. Grožđe smanjuje rizik od hroničnih bolesti
Antioksidansi iz grožđa mogu smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti. Neke od tih bolesti su rak, bolesti srca, dijabetes i pretilost.
7. Pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i holesterola
Grožđe snižava lipide i pomaže u snižavanju nivoa holesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Takođe sadrži kalijum, koji pomaže da se uravnoteži tečnost u telu i da smanji nivo natrijuma. Tako pomaže u kontroli krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti.
U slučaju svih ovih prednosti potrebno je ipak još istraživanja i studija kako bi se dokazalo koliko su te koristi uspešne. No, kako god okrenuli, grožđe je izvrsna zdrava hrana i sigurno da je korisna za zdravlje.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore