U slučaju da prilikom čitanja nekog recepta niste potpuno sigurni šta zapravo treba da uradite sa testeninom, mesom, povrćem, pirinčem, šećerom i ostalim namirnicama da bi vam jelo ispalo kako je kuvar zamislio, evo malog podsetnika.

profimedia0621022638.jpg
Foto: Profimedia

Karamelizovanje:

U tiganju sa debelim dnom treba da zagrejete šećer da postane tečan i dobije karamel boju. Često se, na primer, ovaj pojam vezuje za pripremu luka koji se proprži a zatim pospe šećerom i karamelizuje. Prste da poližeš!

Bardiranje:

Uvijanje jela u slaninicu ili prekrivanje kriškama slanine.

Blanširanje:

Ovaj pojam se uglavnom vezuje za pripremu povrća, a podrazumeva da, recimo, paradajz stavite u ključalu vodu, izvadite ga za manje od jednog minuta i potom stavite u led. Na taj način ćete ga lakše oljuštiti.

shutterstock-1894331683135414.jpg
Foto: Shutterstock

Gratiniranje:

To znači da jelo treba da prelijete sosom, preko narendate sir, a onda ga stavite u rernu da se zapeče.

Glaziranje:

Jelo ili namirnicu je potrebno preliti ekstraktom od ribe ili mesa, maslacem i šećerom ili fondom.

Al dente:

Izraz se odnosi na kuvanje testenine. To znači da treba da bude mekana, ali ne previše, kako biste mogli da je osetite pod zubima.

pranje.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Magazin)

Bonus video:

00:06
ALEKSANDRA SUBOTIĆ NAPUSTILA BELU KUĆU! Majka Ljuba došla po nju u Šimanovce, odmah se oglasila i otkrila gde se sad NALAZI! Izvor: Instagram/sandrasuboticss