Sezona kiseljenja kupusa je uveliko počela, a mi vam otkrivamo savete eksperta u ovoj oblasti. Slobodanka Rončević objašnjava zašto je futoški kupus najbolji i otkriva tajnu kako ga ona kiseli.

Stanovnici Futoga već stotinama godina neguju i čuvаju od uništenjа seme svog nаdaleko poznatog proizvoda - futoškog kupusa. Ova posebna sorta razlikuje se od svih ostalih, a stanovnici ove vojvođanske varošice kažu da je najbolji na svetu.

Futoški kupus gaje i Slobodanka i Nikola Rončević. Počeli su sa četiri jutra, koja su nasledili od Nikolinih roditelja, da bi danas, posle nekoliko decenija napornog rada, svoje gazdinstvo proširili na 12 jutara.

stockphotooldtraditionalwayofproducingsauerkrautathome1535909684.jpg
Shutterstock 

Kupus, dodaje, nije toliko zahtevan kao, recimo, šargarepa ili krompir, samo mu treba dosta vode i mora da se sačuva od crva i žutila, bolesti koja može potpuno da ga uništi.

- Kupus sečemo krajem oktobra i početkom novembra. Sve radimo ručno. Tu smo svi, a pomažu nam još tri žene. Pakujemo ga i već godinama imamo kupce koji od nas kupuju naveliko. Tako uspemo da prodamo sve što proizvedemo - priča.

Slobodanka je otkrila i zašto se futoški kupus toliko razlikuje od svih ostalih sorti.

- Mekan je, manji je i ne prelazi tri kilograma. Ima manji koren, listovi su manji, savitljiviji i mnogo je slađi i ukusniji. Osim toga, na preseku proredi između listova su mnogo manji, pa se naš tri puta brže ukiseli od hibridnih sorti kupusa - kaže Slobodanka.

Otkrila je i tajnu kako ga ona kiseli.

– Ljudi obično količinu soli određuju prema količini kupusa, a to je greška. Procenat soli zavisi od veličine bureta, pa na bure od 100 litara ide tri procenta soli, što je oko tri kilograma. Kupus se zatim naliva vodom da ogrezne, bure se dobro zatvara i za tri nedelje imate najukusniju i najbolju zimnicu.

Palačinke sa slatkim kupusom

Potrebno je: 10 palačinki, 300 g rendanog kupusa, 100 g putera, 6 kašika šećera, 1 kašika cimeta, 3 kašike mlevenog keksa

Priprema: Na puteru izdinstajte kupus da omekša, dodajte šećer, cimet i keks, pa sve dobro promešajte. Filom nafilujte palačinke.

profimedia0340489395.jpg
Profimedia 

kurir.rs/blicžena/J.V.

Bonus video:

02:49
KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija