Pinđur i ajvar su zimski specijaliteti koje većina obožava. Iako neki smatraju da je pinđur jedna od vrsta ajvara, razlika između ova dva slična proizvoda ipak postoji. Naime, glavni sastojak ajvara je pečena paprika specifičnog, dimljenog ukusa, a dok pinđur uz dodatak šaradajza i belog luka ima svežiju atomu i ređu teksturu.

Oba specijaliteta se pripremaju na sličan način, ali postoje male razlike u načinu spremanja i sastojcima, prenosi "Stvar ukusa".

0208-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 9 kg mesnatih crvenih paprika
  • 2 glavice belog luka
  • 5 kašika šećera
  • 4 kg paradajza
  • 4 dl ulja
  • 4 dl vinskog sirćeta
  • 2 veze peršuna
  • ulje za dolivanje
  • so po ukusu

Priprema:

Paprike ispecite, oljuštite, dobro ocedite, pa isecite na rezanca. Paradajz oljuštite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun i pržite do željene gustine. Na kraju dodajte sirće, prokuvajte i sipajte u vruće tegle. Ostavite u mlakoj rerni do ujutru da se uhvati korica. Sipajte u svaku teglu po prst ulja, zatvorite ih i ostavite na hladnom.

Anketa

Šta više volite ajvar ili pinđur?

Ova anketa je završena.
Glasalo je 237 korisnika

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

06:00
CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR Izvor: Kurir televizija