Ništa nije tako ukusno kao vruća domaća pogača, zato vam predlažemo fantastičnu lisnatu pogaču. Priprema nije komplikovana, a uživanje je zagarantovano.

Sastojci:

  • 450 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • oko 800 gr brašna
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • maslac ili margarin omekšan
  • 1 žumance za premazivanje, susam
pogaca-2.jpg
Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic 
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

U mleku rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko, mekše testo. Ostaviti testo da odmara 30 minuta. Izdvojiti 4 manje kugle od oko 180 gr, oblikovati rukom pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.

Izdvojiti opet 4 loptice, ali manje od prethodnih, pa svaku razviti na veličinu tanjira. Svaku premazati maslacem ili margarinom. Staviti jednu preko druge pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju i uviti u rolnice, sa jedne i druge strane jedna drugoj u susret. Preseći na pola.

Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletemo kao kike koje obavijemo loptice u plehu. Na isti način premazati 4 razvijene loptice, s tim što razvijeno testo sečemo unakrsno, a svaki trougao pomalo po sredini, a uglove provučemo kroz otvore i trouglove ređamo između lopti u plehu. Vrhovi idu spolja, a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti malu lopticu ili napraviti ružicu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama.

Rrnu zagrejte na 200, pa smanjiti na 180 stepeni. Peći pogaču 45-50 minuta, pa je pokriti krpom.

Kurir.rs/A.A./Jelajelena Petrovic

Bonus video:

Kurir televizija JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)