EVO KAKO DA NAPRAVITE KOLAČ OD STAROG HLEBA: Umesto da ga bacite, od njega možete napraviti savršeni desert! (RECEPT)
Ovaj neobični kolač bi mogao i te kako da vas iznenadi. Stari hleb, suvo grožđe, pekmez, a i liker, ako volite, čine slatku bazu kolača koji se brzo i jednostavno priprema, a jako je ukusan.
Sastojci:
- stari hleb isečen na kriške (oko 200 grama)
- 50 g omekšalog maslaca
- 4 kašika pekmeza (ukus po želji)
- 60 g suvog grožđa
- 2 žumanca
- 2 jaja
- 40 g šećera
- 300 ml mleka
- 300 ml slatke pavlake
- liker po želji za aromu
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Premažite pleh maslacem. Svaku krišku hleba namažite maslacem i pekmezom. Poslažite ih u pleh tako da svaka kriška stoji na delu druge. Kad ste gotovi sa prvim redom, posipajte ga suvim grožđem pa slažite drugi red hleba. I taj red posipajte suvim grožđem.
Izmiksajte žumanca i cela jaja pa dodajte mleko, slatku pavlaku i liker. Tu smesu prelijte preko hleba, malo ga stisnita, da upije smesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.
Manji pleh sa kolačem stavlja se u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga.
Domaćice koje su probale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednjoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znaćete da je kolač gotov kad se krem stisne, a kolač dobije lepu zlatno rumenu boju.
Nakon što je pečen, premažite ga smesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.
Kurir.rs/A.A./24sata.hr
Bonus video:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)