Ovaj neobični kolač bi mogao i te kako da vas iznenadi. Stari hleb, suvo grožđe, pekmez, a i liker, ako volite, čine slatku bazu kolača koji se brzo i jednostavno priprema, a jako je ukusan.

Sastojci:

  • stari hleb isečen na kriške (oko 200 grama)
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 4 kašika pekmeza (ukus po želji)
  • 60 g suvog grožđa
  • 2 žumanca
  • 2 jaja
  • 40 g šećera
  • 300 ml mleka
  • 300 ml slatke pavlake
  • liker po želji za aromu
  • šećer u prahu za posipanje
hleb-3.jpg
Profimedia 

Postupak:

Premažite pleh maslacem. Svaku krišku hleba namažite maslacem i pekmezom. Poslažite ih u pleh tako da svaka kriška stoji na delu druge. Kad ste gotovi sa prvim redom, posipajte ga suvim grožđem pa slažite drugi red hleba. I taj red posipajte suvim grožđem.

Izmiksajte žumanca i cela jaja pa dodajte mleko, slatku pavlaku i liker. Tu smesu prelijte preko hleba, malo ga stisnita, da upije smesu i ostavite 15 minuta. Potom stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Manji pleh sa kolačem stavlja se u veći i u njega se ulije vruća voda te se tako stavlja u pećnicu. Možete pokušati i bez toga.

Domaćice koje su probale ovaj recept kažu da im je ta varijanta čak i bolja jer se na dnu kolača stvori hrskava korica. U tom slučaju pecite na srednjoj visini, isto na 180 stupnjeva, a znaćete da je kolač gotov kad se krem stisne, a kolač dobije lepu zlatno rumenu boju.

Nakon što je pečen, premažite ga smesom pekmeza i malo vode koju ste prethodno zagrijali, a kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.

hleb-1.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/A.A./24sata.hr

Bonus video:

02:59
PRAZNIČNE ČOKOLADNE PRALINE: Otkrivamo vam RECEPT kako da ih napravite za samo pola sata (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija