Duži period posta u godini je Božićni post koji traje 40 dana, ali nije tako strog kao veliki post.

Post zvanično počinje 28. novembra, a završava 6. januara.U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak, piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

0601-stock-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Poslednja nedelja božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi". Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi". Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila. Šestonedeljnim božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

I sam sin Božji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku carstva nebeskoga. Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao. Ne odnosi se samo na telesno uzdržavanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli. Posti se za sebe, privatno, post ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

profimedia0382097755.jpg
Foto: Ilustracija/Profimedia

Za početak dana pripremite posni doručak koji će vas napuniti energijom koja će vas sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma. Potrebno vam je:

  • dve kašike žitarica po želji;
  • kašika sečenog suvog voća po želji;
  • jedna jabuka;
  • jedna šargarepa;
  • 2 kašike mlevenih badema;
  • med ili stevija.

Dve kašike žitarica po želji krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

profimedia0090033639.jpg
Foto: Profimedia

Za ručak vam predlažemo manastirski riblji bećarac. Ovaj pikantni obrok odličan je za vreme posta. Potrebno vam je:

  • 1 kg isečene ribe;
  • 3 glavice crnog luka;
  • 300 g iseckane paprike;
  • 300 g kuvanog paradajza;
  • malo ulja;
  • so i biber, biozačin.

Ribu stavite u pleh, posolite, prelijte uljem i pecite u vrućoj rerni. Kada je polupečena, dodajte iseckano povrće, prelijte kuvanim paradajzom, začinite biozačinom i biberom i vratite u rernu da se zapeče, piše Stvar ukusa. Jelo služiti vruće. Večera za vreme posta treba da bude lagana, pa vam savetujemo da napravite posnu proju sa ajvarom.

profimedia0396486269.jpg
Foto: Profimedia

Potrebno vam je:

  • 400 ml vode;
  • 100 ml ulja;
  • 1 kašičica soli;
  • 4 pune kašike ajvara;
  • 300 g kukuruznog brašna;
  • 150 g belog brašna;
  • 1 prašak za pecivo.

Izmešati vodu, ulje, ajvar, so, dodati brašno i prašak za pecivo. Izmešati i sipati u kalupe za proju, ako je metalni kalup, obložiti uljem i brašnom ili staviti papirne korpice. Može u tepsiju, prohlađenu isecite na kocke ili šnite. Peku se na 200 stepeni oko 25 – 30 minuta. Super su i posle tri dana kada se podgreju.

profimedia0215813102.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Bakinakuhinja)