Morate priznati da je dovoljno da u supermarketu ili na pijaci pogledate tezge s voćem i da istog trenutka posegnete za sočnim plodovima kivija.

Ova kisela voćka dlakave smeđe kore idealan je izbor za hladne dane, jer je prava riznica vitamina i minerala, a sadrži vitamine A, B i C, niacin, belančevine, kalcijum i gvožđe, prenosi "Lena".

kivi-2.jpg
Foto: Profimedia

Idealna hrana za trudnice

Stručnjaci ističu da je kivi odličan u ishrani budućih majki jer vitamin B, koji je u sastavu ovog tropskog voća, pomaže pravilnom razvoju fetusa. Preporučuje se
i za regulaciju krvnog pritiska. Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže otklanjanju toksina iz organizma. Kivi obiluje enzimom za razlaganje proteina, tako da se lako vari.

Jedite ga svežeg

Tokom zime voće je neophodno, posebno zbog unosa vitamina, pa je kivi najbolje jesti u svežem stanju u što većim količinama. Preporučuje se da se čuva u frižideru, a da biste ubrzali njegovo zrenje, možete ga staviti u zatvorenu plastičnu posudu s jabukom, kruškom ili bananom. Ono što ovo voće čini posebnim u odnosu na ostalo jeste prisustvo sitnog crnog semena, koje deluje vrlo dekorativno kad voćke isečemo na kriške. Iako su nam tropske destinacije daleko, iz dana u dan našu svakodnevnu trpezu može krasiti ovo
ukusno voće, uz koje naše telo postaje zdravije, a duh vedriji.

kivi-1.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Lena

Bonus video:

01:34
KIVI USPEVA I NA JUGU SRBIJE: Nišlije od tri stabla dobiju 100 kg sočnog ploda (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija