Slavska, ali i praznična trpeza se ne mogu zamisliti bez baklave. Ovu sočnu poslasticu mnogi obožavaju, a kad u nju dodate voće, dobija poseban šmek.

Sastojci:

  • gotove kore
  • 100 gr seckanih oraha
  • 1 veća dunja ili 2 manje
  • 4 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 100 gr suvog grožđa u rumu
  • ulje za premazivanje

baklave1.jpg
Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic 

Za preliv:

  • 300 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola limuna na krugove

Priprema:

Izrendajte jabuke i dunje, pa dodajte 1 vanilin šećer i malo cimeta. Prvu koru premazati uljem, dodati drugu preko nje pa i nju premazati. Na dno staviti jabuke pa na sredini javluka pritisnuti prstima praveći korito.

U korito ubaciti suvo grožđe isceđeno iz ruma i 2 kašike seckanih oraha preko. Čvrsto uviti u rolnicu i ređati u podmazan pleh. Kad se sve utrošilo rolnice iseći na manje rolate. Premažite uljem. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta da lepo porumeni.

Dok se baklava peče napraviti sirup, U šerpicu sipati šećer i 100 ml vode, naseći pola limuna na kolutove i ostaviti da se ušpinuje. Pečenu vruću baklavu preliti vrućim sirupom. Polužite ohlađenu da lepo upije.

Kurir.rs/A.A./JelenajelaPetrovic

Bonus video:

03:29
Pogledajte kako se sprema Bajram Izvor: Kurir televizija