U nedelju pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

Mnogi uveliko razmišljaju šta će se od hrane naći na trpezi za slavu. Za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga.

profimedia0643510522.jpg
Profimedia 

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste.

Sastojci: 200 g testenine (flekica), 150 g posnog majoneza, 1 kašičica senfa, 150 g kukuruza šećerca, 200 g karfiola, 1 veća crvena paprika, 1 paprika iz turšije, 1 manji crveni luk, 2 kašike susama, 2 kašike semena suncokreta, 180 g tunjevine.

screenshot-13.jpg
Printscreen7bakina kuhinja 


Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi.

Pita sa pečurkama na vodi

Sastojci: pakovanje šampinjona, pola glavice luka, 1/4 praziluka, 1 šolja soka od paradajza, kore za pitu, so, biber, mešavina začina, origano, voda.

Priprema: Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i ređati jednu na drugu, a između premazati vodom, kečapom ili sokom od paradajza.

Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekša.

pitaburek.jpg
Profimedia 

Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu!

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

cover.jpg
Kurir Televizija 


Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac.

Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja, mlevena paprika, so i biber po ukusu.

profimedia0595248099.jpg
Profimedia 


Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš.

Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.

profimedia0574094294.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/M.M.

Bonus video:

01:01
Vernici na Nikoljdan (KURIR TV) Izvor: Kurir