RUSKA TORTA OD MEDA NA KOJU NIKO NE OSTAJE IMUN! Dodajte mrvicu cimeta i oraščića i dobićete IDEALNU poslasticu! (RECEPT)
Glavna zvezda ruske svečane trpeze - torta sa korama od meda! Šest mekih biskvita sa raskošnim filom od griza i neizostavna čokolada, kombinacija je koja ne može da omane.
Ako još uvek niste odabrali jelovnik za prazničnu trpezu, ova torta će biti pun pogodak.
Kore:
1 jaje
150 g šećera
3 kašike mleka
2 kašike meda
1 kašika masti
300-350 g brašna
kašičica sode bikarbone
malo cimeta
malo narendanog muskatnog orašćića
Fil:
1 l mleka
250 g šećera
10 kašika griza
250 g margarina
Glazura:
100 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Testo: Jaja, šećer, med, mast, mleko, sodu bikarbonu, cimet i muskatni oraščić pomešati i kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje, dok ne provri. Ostaviti da se potpuno ohladi. Dodati brašno i umesiti testo. Testo podeliti na 6 delova i svaki tanko razvaljati na masnom papiru. Iseći 6 krugova iste veličine, a od viška testa napraviti sedmi krug, tj. koru. Po dve kore stavljati na obrnutu stranu tepsije i, zajedno s papirom, peći u zagrejanoj rerni, na 170°C oko 4 minuta (ne smeju da potamne). Vruće kore s papirom slagati jednu na drugu i pritisnuti ih težim predmetom.
Fil:
Skuvati mleko sa šećerom, pa dodati griz. Kuvati uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Dodati margarin i dobro umutiti mikserom. Nafilovati kore i celu tortu premazati ostatkom fila. Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati, da kore omekšaju. Rastopiti čokoladu sa uljem i glazirati tortu.
Kurir.rs/I.B.
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore