Nekada su jabuke umočene u otopljeni, karamelizovani šećer bile glavna dečija poslastica, naročito za vreme vašara i u vreme Božića. Da bismo se podsetili kako je to nekada izgledalo predstavljamo vam fantastičan recept za karamelizovane jabuke.

profimedia0263067049.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci za karamelizovane jabuke:

  1. 10 manjih jabuka
  2. 100 mililitara vode
  3. 500 grama šećera
  4. kašičica meda
  5. pola kašičice sirćeta
  6. jestiva, crvena boja
  7. štapići (kao za ražnjiće)

Priprema karamelizovanih jabuka:

Operite i dobro osušite odabrane jabuke. Stavite ih blizu šerpe u kojoj ćete topiti šećer i nabodite ih na štapiće. Pripremite sa strane tepsiju u koju ćete staviti papir za pečenje ili je samo premažite uljem.

Pročitajte još: Nakon što su joj roditelji pronađeni mrtvi u domu, oglasila se popularna glumice: "Želim privatnost da tugujem"

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sirće i kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori. Ako niste sigurni kada je ova faza kuvanja sirupa gotova, uzmite malo sirupa na kašičicu i zaronite je u čašu hladne vode. Ako se tom prilikom stvaraju šećerne niti (šećer koji se razvlači kao otopljeni sir) onda je masa spremna za dalju obradu. Zatim dodajte crvenu boju za hranu i mešajte dok se masa ne izjednači.

Ukoliko želite tamniju crvenu nijansu tada je potrebno dodati i više boje. Umačite pripremljene jabuke, jednu po jednu, u karamel sirup, slažite ih u tepsiju i ostavite da se ohlade.

profimedia0263066968.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/magazin novosti/M.M.

Bonus video:

11:32
RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao  Izvor: Kurir televizija