BACANJE NE DOLAZI U OBZIR: Šta uraditi sa ostacima hrane nakon praznika?
Sarmu, na primer, možete staviti u zamrzivač, pa je po potrebi izvaditi i podgrejati. Zamrznuti možete i supu, pečenje i kolače, ali nikako jela od krompira. Evo još nekoliko ideja za pripremu ostataka hrane.
* Kad vam ostane ribe, napravite od nje ukusnu paštetu ili je sameljite, pa je jedite s kuvanom testeninom.
* Ostaci piletine mogu se iskoristiti za ukusan rižoto. Od ovog mesa možete napraviti salatu dodajući u nju kisele krastavce, tvrdo kuvana jaja, povrće i majonez.
* Od ostataka pirinča napravite hrskave pržene okruglice (samo dodajte jaje). Skuvanu testeninu podgrejte i dodajte joj kajganu, sir ili prženu dimljenu slaninu.
* Sir je prvi kandidat za smeće jer se vrlo brzo osuši, promeni boju, postane presvučen slojem masnoće. Kao prvo, odmah ga natopite u mleko, pa ga kasnije dobro uvijte u aluminijsku foliju i čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Ako se ipak stvrdne, izrendajte ga i stavljajte u skoro sva jela koja idu s parmezanom. Manje bajat tvrdi sir ispohujte - to je prava poslastica.
* Višak povrća usitnite i napravite krem supu, a od preostalog voća napravite kolač ili kompot.
* Od starog hleba možete napraviti prženice ili kačamak.
* Suve kolače i keks upotrebite za kolače od krema ili pudinga koji za podlogu imaju keks natopljen mlekom.
(Kurir.rs/Lena/pripremila Nataša Bajat)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore