Ona je kraljica praznične trpeze, a dugo nakon praznika i dalje je zatičemo u frižideru jer je pravimo u neograničenim količinama. Naravno, reč je o ruskoj salati. Međutim, koliko dugo ona sme da se čuva?

Ruska salata ima kratak rok trajanja zbog svojih sastojaka - majonez, kuvani krompir i meso ne mogu da opstanu dugo, a da se ne pokvare.

Koliko dugo sme da stoji ruska salata?

I kada je sveža, uvek je odmah vratite u frižider čim se svi posluže. Mnogi prave grešku i posudu s ruskom pokrivaju samo folijom, što znači da mikroorganizmi sa drugih namirnica u frižideru mogu da uđu u tu posudu, prenosi stvar ukusa.

screenshot-157.jpg
Kurir Televizija 

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu. Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali mi vam savetujemo da je čuvate na temperaturi oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

Istorija ruske salate

Prva ruska salata izašla je oko 1860. godine iz kuginje kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara "Ermitaža", jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse a potom i ceo svet.

Tačan recept bio je Lucijenova ljubomorno čuvana tajna ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu - Olivijeova salata. Uz to, originalni recep sastojao se i od originalnog Lucijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno par skrivenih sastojaka.

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu "Наша пища", odnosno "Naša hrana", i ovako je glasio:

- Dva krompira

- Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)

- 3-4 lista zelene salate

- 3 velika repa rakova

- 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice

- 1 kafena kašičica kapara

- 3-5 maslina

- i jedna i po supena kašika preliva majoneza

profimedia0280052776.jpg
Profimedia 

Bonus video:

00:49
KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM OD PRAZNIČNOG PREJEDANJA? Samo OVO vas može spasiti od prekomerne hrane (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija