Nakon četrdeset dana strogog posta, ovog jutra brojni Srbi konačno su se omrsili, a na bogatoj Božićnoj trpezi centralno mesto zauzima česnica, koju su ranom zorom umesile domaćice.

1641543828-1610020575cacakbozicnacesnicafotorina1.jpg
rina.rs 

„Ona se potkuvava pre zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu“, rekla je za RINU domaćica Mladena Gojković iz Čačka.

Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, osim osnovnih neizbežan sastojak jei ljubav.

1641543828-1610020615cacakbozicnacesnicafotorina5.jpg
rina.rs 

"Nekada se česnica mesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donsio domaćin. Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini“, rekla je Mladena.

1641543828-1610020605cacakbozicnacesnicafotorina3.jpg
rina.rs 

Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u srpskom narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obeležavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, brojni vernici su bili na bogosluženjima u crkvama, uz pridržavanje svih propisanih mera, pa se može reći da je ovo prvi srpski Božić pod maskama.

1641543828-16100223061578392098cesnicazauzimanajbitnijemestonatrpezifotorina2.jpg
rina.rs 

Kurir.rs/RINA

Bonus video:

00:20
Ukazao se znak na Badnje veče: Srpski studenti u Sloveniji zapalili badnjak Izvor: Privatna arhiva