Bilo da je sirov, dinstan ili pečen, crni luk je osnov mnogih jela. Možete i da ga karamelizujete, punite, stavite u rernu... Izbor je vaš, a čak i ako ga koristite skoro svaki put kada se nešto krčka, učinićete pravu stvar.

Crni luk zbog visokog sadržaja vitamina A i C zimi štiti od mnogih bolesti disajnih organa. U isto vreme, vitamin B relaksira nervni sistem, a njegovi minerali, posebno gvožđe i fosfor, teraju anemiju.

glavobolja.jpg
Foto: Printskrin

S njim ćete lakše preživeti i mamurluk. Zato ako za Spsku Novu godinu preterate s pićem, napravite supu o luka - oporaviće vas za pet minuta!

Sastojci:

•500 g crnog luka •100 g polutvrdiog ili tvrdog sira •1,5 l pilećeg bujona •50 g putera •1 velika kašika šećera •1 velika kašika brašna •2 kašike crvenog vina •baget •so, biber

Priprema:

profimedia0309110641.jpg
Foto: Profimedia

1.Isecite tanko luk na poluprstenove pa otopite puter u prigodnoj šerpi (izaberite onu koja ima deblje dno) i dinstajte luk 20 minuta na srednje jakoj vatri. Često ga mešajte, ne sme da zagori.

2.Kada luk postane žućkast, začinite ga prvo solju i biberom po želji.

3.Izmešajte luk i potom ga pospite šećerom i brašnom, propržite 10 minuta, takođe uz mešanje (da ne ostanu grudvice od brašna).

4.Prelijte luk polovinom vrućeg bujona, pustite da zavri i ostavite na laganoj vatri 15 minutam pa ulijte preostali bujon i crveno vino. Neka se supa kuva još 30-40 minuta.

5.Sipajte potom supu u vatrostalne posude i rasporedite kriške bageta ili prepečenog tosta lagano ih utapajući u supu s obe strane.

6.Pospite supu od luka narendanim sirom i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 5 - 6 minuta, da sir dobije zlatno smeđu boju.

Navalite, muka i glavobolja nestaće za pet minuta!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

05:06
ZDRAVA HRANA NIJE BLJUTAVA I NEUKUSNA! Manekenski kuvar Danijele Boračeve ostavlja bez daha: Poznati obožavaju OVE recepte! VIDEO Izvor: Kurir