Nikada nije bilo važnije jačati i raditi na svom imunitetu, a ponekad je najbolje rešenje potražiti u vitaminima i korisnim svojstvima voća, povrća i bilja.

Poznati ruski travar Dmitrij Jurovski nedavno je za novine "Vechernyaya Moskva" otkrio koje su to biljke dobre za jačanje imuniteta i kako ih pravilno koristiti.

sfa.jpg
Stock photo 
Ilustracijafoto: Stock photo

"Medunika, plućnjak ili blaga jabuka je veoma efikasna kod bolesti pluća, jer sadrži dovoljno silicijuma koji sprečava fibrozu tkiva. Medunika je bezbedna, mogu da je piju čak i deca. Dobri su i pupoljci bora. Jačaju krvne sudove, povećavaju otpornost organizma na infekcije, deluju antiinflamatorno ", ističe Jurovski.

Ovaj travar kaže i da je suručica dokazano "lekovita" biljka i posebno je dobra u borbi protiv gripa i virusa, jer ima antivirusno dejstvo i derivat i acetilsalicilnske kiseline, ali i razređuje krv i ima antipiretički efekat.

Jurovski savetuje da sami uberete ovu biljku, ako imate priliku za to, te da je osušite na tamnom mestu i potom od nje pravite biljni čaj.

"Možete i preventivno piti ovaj čaj, svako jutro ga pijte tokom nekoliko nedelja, a za jedan čaj je potrebno jedna do dve kašičice suvog bilja", ističe on.

Travar od lako dostupnih i poznatih biljaka ističe i žalfiju i pčelinji melem, odnosno monardu. Savetuje da čajeve od ovih bilja pijete pola sata pre obroka i najmanje dva puta dnevno - pre doručka i večere.

stockphotohealthyfoodeatingandethnoscienceconceptcloseupofwomanaddinghoneytoteacupwith509323027.jpg
Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

Promo HALID BEŠLIĆ: Kako sam pobedio šećer