Izuzetno bogat probioticima, omogućava dobro varenje, ali ima uticaja i kod smanjivanja šećera u krvi, snižavanja holesterola. Dobar je izvor vitamina C, D, K2, fosfata, magnezijuma...

Najlakše ćete ga napraviti ako jednu supenu kašiku zrnaca kefira (uvek ih ima neko u komšiluku) ubacite u staklenu teglu i prelijete sa 2 dl kravljeg mleka. Ko voli, zrnca može da stavi i u ovčje ili kozje mleko.

recpet-zdravlje-kefir.jpg
STIL 

Teglu prekrijte i ostavite na sobnoj temperaturi u što mračnijem delu prostorije. Ako posle izvesnog vremena primetite da je u tegli počela da se odvaja voda, odnosno surutka, nemojte da brinete. To samo znači da je kefir gotov!

Već za 24 h napitak će biti spreman za upotrebu: uzmite cediljku i jednu posudu ili šolju i polako iz tegle sipajte napitak, lagano mešajući tečnost koja je u cediljki.

recpet-zdravlje-kefir.jpg
STIL 

Kada se tečnost ocedi, ostaće zrnca kefira koja treba da oprete pod hladnom vodom i sačuvate u frižideru do naredne upotrebe. Možete i da ih stavite u zamrzivač, brzo će se otopiti kad odlučite da napravite novi kefir koji ćete popiti, sipati u neko jelo, ili sa njim napraviti desert.

Kurir.rs/Lena/B.M.