SUVO VOĆE PRAVI IZVOR ENERGIJE: Nek vas uvek čeka puna činija, a sa ORAŠASTIM plodovima čini pravi kombo vitamina i minerala!
Naši stari kažu da činija sa suvim voćem uvek treba da bude na stolu jer su odlična zamena za grickalice i slatkiše. Sušenjem, u voću se sve hranljive materije, osim vitamina C, višestruko koncentrišu.
Pogotovo je dobar izbor pri stresnim situacijama jer je bogato magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa, koji nam hrane nervni sistem, i gvožđem, koje nam daje vitalnost - ističu stručnjaci.
Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i vrlo zdravo, pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranjivih materija, posebno u trenucima kada nemate mnogo vremena. Osim toga, s obzirom na vaše zdravstveno stanje, izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svom telu.
Umor - urmama
Osećaj iscrpljenosti podstiče želju za slatkišima. Urme su izvrsna alternativa slatkišima jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako, pa duže vremena zadržavaju nivo energije, bez obzira na njihov intenzivno sladak ukus. Urme jedite s proteinima (npr. sa šakom oraha) kako biste duže ostali siti.
Visok krvni pritisak - suvim kajsijama
Suve kajsije sadrže i do tri puta više kalijuma nego banane, a sadrže so tek u tragovima. Zato su suve kajsije odlične za održavanje normalnog krvnog pritiska jer kalijum ima i svojstvo diuretika. Kajsije se takođe preporučuju i osobama koje su prestale da puše jer beta karotin u njima ublažava dejstvo štetnih sastojaka cigareta.
Upala bešike - suvim brusnicama
Ako ste skloni upalama bešike, redovno pojedite dozu suvih brusnica. Naime, čak 20 odsto žena ima problema s upalom bešike i infekcijama mokraćnih puteva.
Osteoporoza - suvim grožđem
Suvo grožđe je jedno od najbogatijih izvora bora, minerala koji dokazano smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi. U jogurt bogat kalcijumom stavite šaku suvog grožđa i dodajte malo oraha.
Zatvor - suvim šljivama
Šest suvih šljiva, što je otprilike 50 grama, raspoređenih u dve dnevne porcije bolje i lakše ublažavaju zatvor nego laksativi. Suve šljive su bogate biljnim vlaknima, visokim procentom šećera, a samo malim tragovima masti. Suve šljive imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.
Anemija - suvim smokvama
Četiri suve smokve na dan čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa, koji štiti od anemije. Najbolji efekat se postiže ako smokve jedete dok pijete sok od narandže. Naime, vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. Pored gvožđa, suve smokve su prepune minerala: kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, kao i biljnih vlakana. Na dvorovima careva i kraljeva Rima, Egipta i Izraela naročit značaj pridavan je smokvama za obnavljanje vitalnosti celog organizma.
Kurir.rs/N.B.
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore