Postoji li, možda, neko među vama ko ne voli ovaj kolač? Ne? Tako smo i mislili!

Usprkos svom nazivu Mađarica nije recept iz Mađarske, nego naš pravi domaći tradicionalni recept. No kako to obično biva sa tako popularnim kolačima postoje razne verzije koje su naizgled vrlo slične, a razlikuju se tek po detaljima. Međutim, ti detalji mogu biti itekako važni i često znače važnu razliku između tek prosečne i zaista vrhunske Mađarice koja će izmamiti uzdahe svih okupljenih za stolom.

stockphotohandsiftflourbakeryprepareformakechocolatebrowniecaketopview427624822.jpg
Shutterstock 

SASTOJCI:

300 g brašna

1 prašak za pecivo

125 g margarina

100 g šećera u prahu

malo mleka

Za fil:

200 g šećera

0,5 l mleka

60 g oštrog brašna

150 g margarina

1 kašika kakaoa

2 štangle čokolade

cokolada-kolac-mikser.jpg
Profimedia 

PRIPREMA:

1. Izmrvite margarin u brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodajte šećer u prahu i malo mleka, pa umesite testo. Ostavite ga da malo odstoji, podelite na četiri dela, razvijte kore i pecite na 200 stepeni.

2. Fil: šećer propržite u suvoj posudi na tihoj vatri. Mešajte da se istopi i postane karamel. Nalijte mleko i kuvajte kratko da se karamel istopi, dodajte razmućeno brašno i još malo kuvajte da se zgusne. Ostavite da se ohladi. Šećer, kakao i malo margarina umutite penasto i umešajte u krem. Na kraju umešajte i omekšanu čokoladu.

3. Filujte kore i ostavite jedan dan da kolač omekša. Secite na kocke i poslužite.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

03:51
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač Izvor: Kurir televizija