Tačno je da o ukusima nikada ne treba da se raspravlja i da razne vrste sireva možete da spojite sa začinskim biljem koje volite i na koje ste navikli, ali mi vam ipak predlažemo da probate i neke nove kombinacije. Verujte, nećete se pokajati.

Uživaćete u svakom zalogaju!

stockphotodriedherbsspicesandandpepperonwoodenbackground110359328.jpg
Shutterstock 

Začinsko bilje koje se slaže sa većinom sireva su majčina dušica (timijan), vlašac i mirođija, mi vam predlažemo da okrijete ko su još zaista perfektni partneri kad sir jedete samostalno, ili kao sastavni deo brojnih jela. Isprobajte na manjim količinama!

Naravno, možete da nabavite i gotove proizvode - aromatični sirevi iz ulja koji se mogu naći na pijaci i u brojnim trgovinama odlični su za istraživanje kombinacija omiljene namirnice svakog od nas i začinskog bilja.

A evo šta se s čim najbolje slaže:

Mladi i posni sir: semenke kima i celera, vlašac, mirođija, kora pomorandže

Gauda: origano, majčina dušica, kadulja, ruzmarin

Kačkavalj: peršun, majčina dušica, kadulja, ruzmarin

sir.jpg
Shutterstock 

Mocarela: bosiljak, ruzmarin

Rikota: peršun, majčina dušica

Bri: kadulja, ruzmarin, vlašac, origano, mirođija

Plavi sir: kadulja, ruzmarin, vlašac, origano, mirođija

Ovčiji sir: nana, bosiljak, majčina dušica

Kozji sir: majčina dušica, vlašac, bosiljak, origano, čili

Gorgonzola: beli luk, komorač

Rokfor: beli luk, komorač

SAVET PLUS

Kremaste sirne sosove u koje obično stavljamo tvrde ribane sireve (parmezan) treba da upotpunjuju kadulja, majčina dušica i lovor. Ova kombinacija je perfektna ako ste odlučili da pripremite testeninu, rižoto, a posebno dolazi do izražaja u sosu za njoke.

Ako pravite parti, uz krekere poslužite komade tvrdog i polutvrdog sira izraženijeg ukusa koje treba da pospete iseckanim vlašcem ili ruzmarinom

ZAPEČENI KROMPIR PUNJEN SIROM

peceni-krompir.jpg
Shutterstock 

SASTOJCI:

6 krompira

200 g mladog sira

200 g krem sira

2 žumanca

2 male kašike vlašca

maslinovo ulje

so, biber

PRIPREMA:

krompir.jpg
Shutterstock 

1. Operite dobro krompire i bez guljenja stavite u dublji lonac u koji ste sipali hladnu vodu. Kad voda zavri, kuvajte krompire oko 45 minuta (probodite jedan da vidite da li je omekšao) i ohladite ih pod hladnom vodom.

2. U prigodnu posudu stavite mladi sir i usitnite ga viljuškom, potom dodajte krem sir, posolite i pobiberite smesu prema ukusu. Dodajte zatim žumance, pospite sve usitnjenim vlašcem i dobro izmešajte.

3. Presecite ohlađene kuvane krompire i pažljivo izdubite iz svake polovine sredinu. Meso krompira koje ste izvadili stavite u smesu sa sirom i još jednom dobro sve promešajte.

4. Izdubljene krompire nakapajte maslinovim uljem, napunite pripremljenim nadevom, složite u lim za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem.

5. Kad se rerna ugreje na 220°C pecite krompire 15 minuta. Možete da ih poslužite samostalno, ili uz omiljenu salatu.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

11:32
RECEPT ZA BRZO SPREMANJE NJOKA U PARADAJZ SOSU! Jedan trik će vam olakšati posao  Izvor: Kurir televizija