ŠTO LJUĆE - TO BOLJE: ROTKVICE su pune vitamina i minerala, a zbog OVOGA ih treba redovno konzumirati
Rotkvice nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Ovo povrće organizam snabdeva kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom.
Rotkvice sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, veruje se da je zdravija i korisnija za organizam.
Dobre su za zdravlje celog tela
Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije od raspadanja i pomaže u zdravlju celog tela.
Mogu da podstaknu probavu
Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u salatama ili napicima, odnosno kao "aperitiv" koji otvara apetit.
Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem s tvrdom stolicom.
Malo kalorija za velike rezultate!
U sto grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer čak 95% ploda čini voda, tako da u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške ako držite dijetu.
Takođe, ovo povrće odličan je izvor vitamina c, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.
Izbacuju toksine iz tela
Rotkvica sadrži i materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega može biti odlično sredstvo u borbi protiv žutice.
Uz to, rotkvica je odlična namirnica za prolećnu detoksikaciju – bez obzira jedete li je sirovu, cedite sok ili je dodajete napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.
Naravno, zbog ljutine pojačana konzumacija rotkvica ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, kao ni bubrežnim bolesnicima. Ako niste sigurni da li vam rotkvice odgovaraju, posavetujte se sa lekarom.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore