Kupili ste naizgled odličan komad junećeg mesa, ali nakon što ste ga pripremili u kuhinji i poslužili na tanjiru, shvatili ste da ukus i nije toliko dobar jer ga je teško sažvakati, odnosno žilav je - situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vešti bili u kuvanju.

Dobra vest je da postoje neki trikovi u pripremi s kojima to može da se spreči. Juneće meso treba omekšati pre nego krenete termički da ga obrađujete, a to može da se uradi na nekoliko zanimljivih načina.

stockphotowomantakingfreshmeatoutofrefrigeratorinkitchen1234001653.jpg
Foto: Shutterstock

Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru. Sat do dva pre pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija - on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo meko. Isto deluje i ananas, prenosi BrightSide. Osim ove dve vrste egzotičnog voća, možete dodati malo rižinog vina, rendanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cele noći, a jednako dobro deluju i kiseline poput limuna i sirćeta. Limun će delovati već nakon sat vremena, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u zadnjem trenutku. U sirćetu već mora da stoji celu noć. (Kurir.rs)

Bonus video:

00:50
MESO IZ EPRUVETE? NE, HVALA! Građani odgovorili šta misle o laboratorijski uzgojenoj hrani iz EU Izvor: Kurir televizija