Antivirusna i antimikrobna svojstva gorčice (slačice), od koje se pravi naš omiljeni gusti začin uz dodatak vode i sirćeta, procenjena su još pre mnogo vekova. Koristila se kao lek jer je uspešno terala bolest iz organizma. Kasnije je otkriveno i da uklanja toksine.

Ako vam je hladno, ili imate temperaturu, senf će vas zagrejati, a grozniću će oterati tako što će vas dobro preznojiti. Pomaže i kod drugih tegoba, pa bi trebalo često da ga koristite, savet je dr Mariat Muhine, dijetologa i nutricioniste.

shutterstock-118647259web.jpg
Shutterstock 

Senf olakšava apsorpciju teške hrane i smanjuje nivo lošeg holesterola koji začepljuje naše krvne sudove stvarajući plakove i uzrokujoći srčane i moždane udare.

Veruje se i da u senfu, kao i u ribi, ima mnogo supstanci koje podmlađuju krvne sudove očiju. Zato se u Italiji rado jede - senf se svakodnevno kombinuje i sa raznim voćem!

Kod teške prehlade i kašlja Rusi stavljaju obloge ili flastere sa senfom na leđa ili grudi, u njihovoj narodnoj medicini se koriste i kako bi stimulisali imuni sistem. Takođe se veruje da senf može da izleči probleme na koži i zaštiti je od preranog strarenja jer sadrži veliku količinu antioksidanata. Zelenu salatu sa senfom začinjenu uljem od gorčice svi jedu, nazivaju je vitaminskom bombom.

profimedia0008789106.jpg
Profimedia 

Treba ipak da znate da kupovni, moderni "praškasti" senfovi ne mogu da se pohvale tako snažnim efektom, zato je najbolje da ga sami napravite:

DOMAĆI SENF

SASTOJCI:

1 šolja semena gorčice

1 šolja jabukovog sirćeta (voćno sirće, sok limuna, belo vino)

1 šolja piva

1 mala kašika ljute začinske paprike

so, biber

profimedia0014132225.jpg
Profimedia 

PRIPREMA:

1. Stavite u teglu seme gorčice i prelijte sirćetom, pivom, sokom limuna ili belim vinom. Teglu zatvorite i ostavite da odstoji jedan dan da seme nabubri i omekša.

2. Kad seme nabubri, sameljite ga u blenderu onoliko sitno koliko želite.

3. Začinite smesu solju, biberom i ljutom začinskom paprikom po želji. Ko ne podnosi ljuto, može da koristi slatku mlevenu papriku. U domaći senf možete da dodate i sveže narendan ren ili začinsko bilje po želji.

4. Pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dana u frižideru - što duže odstoji (5 – 6 dana), imaće jači miris.

senf-2.jpg
Profimedia 

Ne treba da smetnete s uma da eliksir života ipak ne može svako da koristi, posebno ne osobe koje imaju načete bubrege, pesak i kamenčiće u urinarnom traktu. Listovi gorčice sadrže veliku količinu oksalata, čiji višak dovodi do stvaranja kamena u bubrezima i u žučnim putevima.

Kurir.rs/ Lentachel.ru/B.M.

Bonus video:

01:43
Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama Izvor: Kurir televizija