PREDLOG ZA RUČAK KOJI SLADOKUSCI OBOŽAVAJU: Prebranac sa slaninom, prste da poližeš (RECEPT)
Pasulj se na našem podneblju veoma često i rado koristi. Ova namirnica othranila je generacije Srba, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.
Donosimo vam recept sa slaninicom, koja uvek da poseban šmek jelima. Iako se malo duže kuva, jednostavno se priprema, a o ukusu i da ne pričamo.
Sastojci:
- 700 g pasulja
- 700 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 300 g slanine u komadu - 2 kašike masti
- 3 lista lovora
- aleva paprika
- so, biber
Priprema:
1. Pasulj stavite u šerpu nalijte vodom do pola i stavite da se kuva oko sat vremena. Ocedite pasulj i sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuvao.
2. Luk naseckajte na tanje trakice i dinstajte ga na masti sa dodatkom vode od pasulja i začinima dok ne omekša.
3. U vatrostalnu čimiju stavite pasulj, preko luk, dodajte lovorov list, sitno naseckan beli luk i još žačina ukoliko ima potrebe. Obratite pažnju da količina soli bude usklađena sa slanoćom slanine.
4. Stavite komade slanine u pasulj, pa sud pokrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena. Posle tog vremena uklonite foliju i pecite prebranac još pola sata, da blago porumeni, a slanina na vrhovima postane hrskava.
(Kurir.rs)
PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANTONIOM KOŠTOM: Zahvalnost na podršci evropskom putu Srbije, tema bilo i otvaranje Klastera 3