Samo ovakav način pripreme je zaista zdrav, u suprotnom se gube vitamini i minerali i aktivira štetni holesterol

Jaje na oko, tvrdo kuvano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima, ali koji je od njih zaista najzdraviji i pruža najbolje, odnosno osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?

Prema istraživanju, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

profimedia0256912625.jpg
Profimedia 

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

profimedia0012902821.jpg
Profimedia 

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta. Kada je belance potpuno tvrdo, a žumance još tečno i prekriveno tankim slojem koji ga drži "na jednom mestu", znaćete da je jaje gotovo i spremno za konzumaciju.

(Kurir.rs)

16:58
RADIM OVO!! NA OVOM IMANJU VODA KREĆE NA USTA! Jaja nisu depresivna, meso je domaće, a magarac je strogo zaštićen! Izvor: Espreso